Med NATUREN som inspiration och PASSION som drivkraft.

Om du besöker Therese Instagram-profil så blir det tydligt hur livet på landet inspirerar hennes uttryck: gotländsk natur och vildplockade buketter blandas med eklektisk inredning. Odling och upcycling är också återkommande inslag. Här nedan berättar Therese mer om sitt kreativa arbete som spänner över illustration, produktformgivning, återbruk och trädgårdsdesign. Läs vidare för att höra hur allt började, om hennes kärlek till naturen och drömmen om en bättre värld.

Fotograf: Matilda Hildingsson

Vi tar det från början. Vad inspirerade dig när du växte upp? Har du alltid varit kreativ?

När jag växte upp så visste jag inte att det fanns ett yrke som hette designer. Men jag gillade att rita, hitta på saker och att pyssla. Där i skapandet så växte mitt eget universum fram, allt var möjligt och det gav mig självförtroende. Min barndoms långa somrar i Dalarna bär jag också alltid med mig. Den friska luften, det enkla livet i fäbodstugan och närheten till fjällen. Jag var ett med naturen, hittade mina egna vägar och förstod hur livet ska kännas när man älskar något.

 
På så vis fick jag fatt i passionen och den har varit min drivkraft sedan dess.
 

Vad och var studerade du?

När jag hade gått ut gymnasiet så bestämde jag mig för att jag ville jobba med något kreativt och gick flera olika konstnärliga utbildningar: Forsbergs kvällsskola, Basis konstskola och Nääs designutbildning. Hösten 2004 flyttade jag sedan till Gotland för en kandidatexamen i industridesign.

Du började arbeta med mode direkt efter examen; vad var din roll och vad lärde du dig av den här erfarenheten?

Som nyutexaminerad 2007 så kastade jag mig rakt in i modebranschen. Det var en omtumlande och spännande värld, där produktutvecklingen gick i ett rasande tempo. Min 8-åriga modekarriär, senast som printdesigner, gav mig möjligheten att designa en rad olika produkter i många olika material. Genom besök på fabriker runt om i världen har jag lärt mig mycket om produktion och tillverkning. Modetrender som kommit och gått har gett mig en outsläcklig törst efter inspiration. Idag håller jag mig ständigt ajour på nya strömningar inom design och hållbarhet genom omvärldsanalys och trendspaningar.

 
Det finns inget som jag lärt mig inom modebranschen som jag inte kunnat applicera på något av mina andra projekt. Jag använder desingnprocessen i all typ av problemlösning.
 

Du startade din egen studio 2017; hur hittade du övergången till frilans?

Hållbara livsstilar är grundläggande för allmänt välbefinnande, där människors och naturens välbefinnande är ömsesidigt beroende av varandra. Med den insikten som katalysator och en samtidig flytt till landsbygden på Gotland så tog jag steget att bli min egen. Jag ville inte sitta fast i en företagsstruktur, osynlig, väntandes på nästa kapitel i karriären… eller ännu värre stagnera. Lusten att vara fri, att kunna utforska hållbarhet genom olika form- och designuttryck fick mig att bli frilans. Jag tror att det är viktigt att se sig om och vara nyfiken på vår samtid för att ha riktig livslängd i designvärlden. Jag har aldrig känt mig mer kreativ eller förstått mitt syfte mer, det hade bara begravts under fast fashion ett tag.

Hur arbetar du?

Jag kom över en bok med gamla franska interiörer i höstas. Det var en otroligt härlig mix av möbler, vackra färger och mönster. Så börjar processen, med inspirationen. Jag håller fast vid den första magkänslan, den första instinkten och sedan börjar jag skissa. Mellan mina målarfärger och det digitala arbetet på datorn så inspireras jag annars av naturen, olika material och tidsepoker. Och av film och musik förstås! På min Pinterest finns bilder från en rad olika eklektiska kreatörer och designers, som Matilda Goad, Tess Newall och Tessa Perlow.

Vad har du för favoritmaterial att arbeta med?

Jag har nog inget favoritmaterial, däremot så älskar jag begränsningar. Som att arbeta med återbruk och spill eller att förhålla mig till en mycket begränsad budget eller färgskala. Begränsningarna triggar mig att tänka utanför boxen och främjar kreativiteten.

 
Problemlösning är ju bland det roligaste som finns!
 
 

Vart vänder du dig för inspiration?

Jag ger mig gärna ut i naturen, dagdrömmer och jagar skönheten. Arts and craft-rörelsen inspirerar mig ständigt och illustratören Tasha Tudor fångar själen i en engelsk trädgård, som ingen annan. Inspirerande färger, former, texturer, material och mönster finns överallt.

Vilka är dina topp tre platser på Gotland?

På Grogarnsberget i Östergarn flödar det av magi. I Brucebo konstnärshem har tiden stått stilla men inspirationen sinar å andra sidan aldrig. Till Vamlingbo trädgård återvänder jag gärna för att njuta av grönska och ett uns medelhavskänsla.

När du inte arbetar, vad gör du då?

Om jag inte målar om en gammal möbel så har jag händerna i jorden. Odling och trädgårdsarbete är min största källa till återhämtning.

 
Återhämtning finns bokstavligen i jorden, bakterien Mycobacterium vaccae främjar utsöndrandet av serotonin som i sin tur ökar välbefinnandet. Hur fantastiskt är inte det?
 

Vad står på tur för dig under 2023?

Under året så bygger vi ateljé här hemma, en plats för skapande åt hela familjen. Jag ligger också i startgroparna för ett nytt varumärke inom hållbart mode - FLIKK archive. Jag vill inte massproducera utan formge och tillverka i mindre kvantitet. Så att det kanske bara finns en av varje produkt. Det är väldigt intressant att jobba på det sättet. Inget spill och inget på lager – mer hållbart helt enkelt.

instagram.com/plathuset